OnzeSteden.nl   


Weekendjeweg

Wat is een vestingstad precies?

Wat is een vestingstad?


Nederland kent een aardig aantal vestingsteden en vestingstadjes. Bij een vestingstad gaat het voornamelijk om verdediging, daar is de stad goed op ingericht. Bij een aanval op een vestingstad is de stad zo ingericht dat de vijand zo makkelijk mogelijk te verslaan. Een vestingstad is meestal ingericht in een ster-vorm, met uitstekende bastions (de punten) zodat de vijand makkelijk gezien kan worden. De ster vorm wordt zichtbaar gemaakt met grachten, met daarachter wallen (heuvels rondom), muren en poorten. Een fort heeft dezelfde indeling, alleen is een fort bedoeld voor militairen en een vestingstad heeft ook burgers.  Een vestingstad is van alle gemakken voorzien, de burgers en militairen in de vesting kunnen zich in de stad redden. Zo is er een waterput voorhanden en wordt er voedsel verbouwd zodat er eten en drinken aanwezig is voor de bewoners. 
Vestingsteden op Stadswallen vestingstadDe standaard uitrusting van een vestingstad


Een vestingstad heeft een aantal standaardonderdelen. Een vestingstad kan omringd zijn met wallen met poorten of met muren en poorten, steen kwam pas later aan de orde, hierdoor hebben de oudste vestingsteden geen muur. Ook kan het zijn dat er later alsnog een muur is aangelegd in de vestingstad. Belangrijke onderdelen dat bijna elke vestingstad heeft zijn de stadswallen/muren met grachten en bastions, poorten, torens, kanonnen, een Arsenaal en waterpomp(en). Elk onderdeel wordt per stuk omschreven op deze pagina.

Kanonnen

Om op de tegenstander te schieten, een kanon word volgestopt met kruit en daarop een kanonskogel, het kruit wordt aangestoken en de kogel vliegt naar de tegenstander. De kanonnen zijn meestal gevestigd op de stadswallen.

Stadswallen

Stadswallen vestingstad
De stadswallen zitten om de stad heen, dit zijn ophogingen om de vijanden tegen te houden. Later kwamen er in sommige gevallen nog stenen muren bovenop de wallen. Verder zijn de wallen uitgerust met plekken om te schieten op een tegenstander, toiletten en poorten om de tegenstanders buiten te houden.

Bastions

Bastion Vestingstad
Een bastion is een onderdeel van de stadswallen, dit zijn de punten die zichtbaar zijn rondom de stad. Onderdelen van een bastion zijn; flank, face, saillant, keel en de courtine.

Grachten

Ophaalbrug bourtange
De grachten zijn weer gegraven buiten de wallen, ook weer om de tegenstanders tegen te houden. De gracht is bij de stadspoorten te passeren met meestal een ophaalbrug.

Poorten

Stadspoort ZierikzeeStadspoort Bourtange
De poorten zijn een onderdeel van de omwalling/ommuring. Uiteraard ook bedoeld om de tegenstander buiten de deur te houden. In de omwalling is de poort meestal simpel in de wallen weg gewerkt en met deuren af te sluiten. Later bij de stenen ommuring werden de poorten vaak mooie bouwwerken, met deuren die gesloten kunnen worden en meestal een valhek in de poort. Ook is een stenen stadspoort voorzien van schietgaten. Er zijn waterpoorten en landpoorten, een waterpoort werd veelal gebruikt voor de doorgang naar een haven en een landpoort voor een doorgang op het pad.


Torens

De torens zitten vaak al verwerkt in een stenen stadspoort, maar ook werden er toren gebouwd in de muur voor extra verdediging. De torens zijn vaak mooie bouwwerken met schietgaten om de tegenstander geen kans te geven. Vaak is er een kruittoren aanwezig om kruit in op te slaan.

Arsenaal

Arsenaal Willemstad
Het arsenaal was voor de vesting de belangrijkste opslagplaats. In het Arsenaal werden namelijk de wapens opgeslagen, bij een aanval waren de wapen dan snel gereed.

Waterpomp

Waterpomp Geertruidenberg
Een pomp met een grote zwengel om grondwater omhoog te pompen voor drinkwater. Hiervoor werden diepe waterputten gebruikt en met een emmertje grondwater omhoog gehaald.


 
   
   


Algemeen Steden Specials
Contact
Veelgestelde vragen (FAQ)
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Cookies
Noord-Nederland
Midden-Nederland
Zuid-Nederland
Hanzesteden
Kaassteden
Vestingsteden
Stad in het donker

SOCIAL MEDIA: Facebook Twitter Google Youtube Pinterest Instagram
Algemeen Steden Specials
Contact

Veelgestelde vragen (FAQ)

Algemene voorwaarden

Disclaimer

Cookies

Noord-Nederland

Midden-Nederland

Zuid-Nederland
Hanzesteden

Kaassteden

Vestingsteden