Edam - OnzeSteden.nl   


Weekendjeweg


Edam
Je bekijkt Edam in de categorie in Midden Nederland op OnzeSteden.nl

Toeristische informatie Edam

..
..
Wapen van Edam
Wapen van Edam
Op deze pagina:
Algemene info EdamCijfer:
Geschiedenis Edam(1-10)
Bezienswaardigheden Edam8.5
Winkelen in Edam5.3
Activiteiten in Edam6.1
Natuur/parken in Edam7.2
Stappen in Edam6.5
Foto's van Edam
Inwoners Edam:
Ongeveer 7000

Aantal rijksmonumenten in Edam:
173Algemene info Edam


..
..
In de provincie Noord-Holland ligt een gezellig historisch stadje, met de naam Edam. Edam kun je zeker bestempelen als een toeristisch stadje. Maar minder toeristisch als de naastgelegen plaats Volendam. Edam is een oude stad en voelt erg gezellig aan, verdient daarmee zeker een plekje op de lijst met gezellige steden. Vriendelijke mensen, mooie gebouwen en uiteraard maakt de Edammer kaas de stad bekend. Dat vind je in Edam.
Inwoners Edam:
Ongeveer 7000

Aantal rijksmonumenten in Edam:
173Geschiedenis / Bezienswaardigheden Edam
Cijfer: 8.5


..
..

Zoals eerder genoemd, is Edam een stad met veel geschiedenis. Waarschijnlijk kreeg de stad Edam in het jaar 1357 haar stadsrechten.

Maar de geschiedenis gaat nog verder terug dan het jaar 1357!
De stad ontstond aan een dam die in de voormalige Zuiderzee uitkwam, welke nu natuurlijk het Markermeer is. Rond het jaar 1230 werden de zeegaten van de Zuiderzee afgedamd, toen konden de Edammers tol gaan heffen. Hier door werd Edam een handelsplaats, in onder andere de kaasmakerij, de scheepsbouw en haringvisserij. Door deze handelswaren maakte Edam een grote bloei mee.

Om terug te komen op de stadsrechten, deze werden verleend door Graaf Willem V, dit was meer door eigenbelang. Het was namelijk omdat hij de grote steden achter zich wilde krijgen. Maar ook voor de inwoners van Edam stond er veel op het spel. Het was namelijk van belang dat de Edammers toestemming kregen voor het bouwen van een haven die aan zee lag. Daarmee werd het bereiken van de stad makkelijker ook voor buitenlandse schepen. Deze kunnen dan via het Purmermeer naar de andere Noord-Hollandse steden. Ook mocht er in Edam driemaal in het jaar een markt gehouden worden, door deze gebeurtenissen bleef de stad economisch groeien.

De Edammer kaasmarkt was in de 16e eeuw de economische motor van de stad.
In 1526 werd door keizer Karel V het recht verleent om een wekelijkse markt te houden, ook verleende hij het recht om een waag te bouwen waar voor jaarlijks 90 gulden moest worden betaald, dat moest betaalt worden aan de Hollandse grafelijkheid.

Ook heeft Edam minder leuke tijd mee gemaakt dit kwam door de Stormvloed van 1825, hoewel dit voornamelijk de overkant trof maar, ook in Edam waren er slachtoffers gevallen.
Ook in 1916 was er wateroverlast dit kun je zien bij de achter de sluiswachterswoning daar hangt namelijk een bordje met hoe hoog het water heeft gestaan.


Bezienswaardigheden:

Natuurlijk heeft een toeristische stadje als Edam ook leuke bezienswaardigheden, de belangrijkste bezienswaardigheden zijn; De waag, het Raadhuis, monumentale huizen in de Spuistraat en tot slot het fort bij Edam. Maar er zijn natuurlijk veel meer bezienswaardigheden in Edam.


Winkelen in Edam
Cijfer: 5.3

..
..
In het stadje Edam kun je niet echt terecht voor het winkelen er zijn hier en daar wel wat winkeltjes maar voor lekkere shoppen ben je in Edam niet echt op de juiste plaats, een leuke mogelijkheid om te gaan shoppen is uitwijken naar de omringende steden, waar je dan leuk terecht kan zijn bijvoorbeeld de steden; Purmerend of Amsterdam wat ook redelijk dicht bij is Hoorn


Activiteiten in Edam
Cijfer: 6.1

..
..
Natuurlijk heeft elke stad haar Attracties zo ook de stad Edam. maar deze stad heeft er niet heel veel! daarom raden wij hier ook de steden in de omgeving aan. Maar een museumbezoek of de toeristische kaasmarkt bijwonen is wel mogelijk in Edam.

MUSEA EDAMATTRACTIES EDAM

Edams Museum Klik hier voor de website.

De Edammer Kaasmarkt Informatie kaasmarkt

Meer attracties in Volendam & in Purmerend!

BIOSCOPEN EDAMTHEATERS EDAM
Bioscopen in de Omgeving:

VUE Purmerend , bioscoop met regulier programma.hier voor de website.

Experience Volendam , bioscoop met bijzonder programma. hier voor de website.

Theater's in de Omgeving:

Theater De Verbeelding Purmerend hier voor de website.

Theater de Purmaryn Purmerend hier voor de website.Natuur en parken in Edam
Cijfer: 7.2

..
..
In het stadje Edam kan je veel doen!
Maar wandelen in de natuur is lastig want parken zijn er nauwelijks.
wel kan je genieten van het vele water. Edam zit namelijk aan het Markermeer. Je kunt wel genieten van vele fiets routes door de Beemster. Verder is het stadje Edam ook lekker groen.


Stappen in Edam
Cijfer: 6.5

..
..
Helaas is Edam ook geen stap stad. Er zijn wel een aantal bars waar de sfeer top is en je kunt heerlijk een terrasje pakken in de stad.

Als je echt wil stappen kun je beter uitwijken naar Amsterdam of Purmerend


Meer foto's van EdamAlgemeen Steden Specials
Contact
Veelgestelde vragen (FAQ)
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Cookies
Noord-Nederland
Midden-Nederland
Zuid-Nederland
Hanzesteden
Kaassteden
Vestingsteden
Stad in het donker

SOCIAL MEDIA: Facebook Twitter Google Youtube Pinterest Instagram
Algemeen Steden Specials
Contact

Veelgestelde vragen (FAQ)

Algemene voorwaarden

Disclaimer

Cookies

Noord-Nederland

Midden-Nederland

Zuid-Nederland
Hanzesteden

Kaassteden

Vestingsteden